“Ticaretin hızla küreselleşmesi sırasında dijital pazarlama sadece yurt içinde değil küresel pazarlar için de planlanmalıdır.”
Dijital Pazarlama nedir?
Dijital mecraları kullanarak işinizi yükseltmek ve marka itibarınızı arttırmak için yürüteceğiniz aktivitelere “Dijital Pazarlama” diyoruz. Temel olarak dijital aktiviteler web sitenizin kurulması, web sitenizin üst sıralara taşınmazı, sosyal medya hesaplarınızın yönetilmesi, Google ve sosyal medya ağlarında reklam verilmesi, toplu e-posta yolu ile müşterilerinize ulaşılması olarak sayabiliriz.
Akıllı telefonların hayatımıza girmesi İnternet kullanıcılarının sayısını korkunç bir hızla arttırdı. Bir tanıdığın hazırladığı kartvizit web sitesi ile yetinen firmalar, son yıllarda dijital pazarlamada ciddi faaliyetler göstererek iş hacimlerini arttırıyorlar. Buna rağmen ülkemizde birçok başarılı ve hatta ihracat yapan firmalarımız dijital pazarlama mecralarında yeteri kadar aktif değiller. Özellikle ticaretin hızla küreselleşmesi sırasında dijital pazarlama sadece yurt içinde değil küresel pazarlar için de planlanmalıdır. Uygun gördüğünüz bir bütçe ve doğru bir dijital ajansla başlangıç yapabilirsiniz.
Dijital Pazarlamaya Nereden Başlanır?
Web sitenizin hazırlanması veya son teknolojik gelişmelere uygun yenilenmesi olacaktır. Dijital pazarlamada web sitesi buzdağının görünen kısmıdır. Web siteniz yoksa, sosyal medya, arama motoru optimizasyonu, vb. aktiviteniz eksik işleyecektir. Dijital pazarlama için kaliteli ve organik (özgün ve kopya olmayan) içerik çok önemlidir. Firma logonuz, fotoğraflarınız, videolarınız, yazılarınız, vb. içeriğinizi oluşturmaktadır.
Arama motorlarında web sitenizin üst sıralara taşınmasını yüksek bütçeler ayırmadan siz de yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken doğal olmak. Diğer bir deyişle, web sitenize sık sık konunuz ile ilgili özgün yazılar yazmaktır. Elbette, web sitenizi yapan uzmanın web sitenizin arkasında yapacağı ayarların nitelikli olması gerekmektedir. Bu arada, kitap dükkanınız var ve Google’a ”kitap” yazıldığında en üst sırada çıkma beklentiniz varsa, elbette bu tavsiyelerim yeterli olmayacaktır.
İş konunuza uygun popüler sosyal medya ağlarını seçerek işinizi tanıtabilirsiniz. Sizin de bildiğiniz üzere bu sosyal medya ağları Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Linkedin, vb. sayabiliriz. Firmanızın sosyal medya hesaplarında bireysel hesaplar gibi keyfe değer anlık paylaşımlar yapılmamalıdır. Profesyonel sosyal medya yönetimi için öncelikle yapacağınız paylaşımları bir strateji doğrultusunda aylık olarak planlayıp, yapacağınız takvime göre paylaşımları yapmanızdır. Her bir paylaşımın açıklaması ve etiketlenmesi bulunabilirliğiniz için önemlidir.
Bu ve benzeri dijital faaliyetleri işinizin bir parçası olarak görmeye başlamanız ile Google ve sosyal medya ağlarımda reklam verebilirsiniz. Reklamlarınızın görüntülenmesini coğrafi bölgeye, gün/saat aralığına, cinsiyete ve yaş aralığına kısıtlayarak verebilirsiniz. Böylece, reklam maliyetlerinizi optimize etmiş olacaksınız. Özellikle Google reklamlarında reklamınız tıklandığı zaman ücret alınmaktadır. Günlük bütçeyi siz belirlediğiniz için yüksek meblağlar ödemeniz söz konusu değildir.
Halen önemini yitirmeyen bir diğer dijital pazarlama aracı toplu e-posta gönderimidir. Mevcut ve potansiyel müşterilerinize firma faaliyetleri, yenilikleri ve kampanyaları hakkında topluca e-postalar gönderebilirsiniz. Bu işlem için sakın eposta hesabınızı kullanmayınız. Genellikle e-posta sunucular yüksek sayıda eposta mesajı gönderdiğinizi fark ettiği zaman, e-posta hesabınızı kilitleyecektir. Toplu e-posta göndermek için özel hazırlanmış sunucular üzerinde toplu e-posta gönderilerinizi güvenli bir şekilde yapabilirsiniz.
Selçuk Büyükmurat
E-posta: sb@kurgunet.com
1991 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nden mezun olmuştur. İstanbul’da IBM çözüm ortaklarında yazılımcı olarak meslek hayatına başladı. 1994 yılında askerlik görevini tamamladıktan sonra Yapı Kredi Leasing, Finansbank ve EGS Bank genel müdürlüklerinin bilgi sistemleri bölümünde çalıştığı dönemde menkul değerler konusunda projeler geliştirmiş ve hizmet almıştır. 1999 – 2005 yılları arasında ABD’nin Michigan eyaletinde 1927 yılından beri 5 eyalete temel tüketim ve gıda ürünleri dağıtımı yapan SAS Inc.’nin bilgi sistemleri bölümünde sistem analisti olarak çalışmıştır. Türkiye’ye döndükten sonra Kurgu İnternet Çözümleri’ni (www.kurgunet.com) kurarak bireysel veya kurumsal platformda dijital ajanslık hizmeti vermektedir.