WordPress web sitelerinde özellikle reklam virüsü gibi web sitesine Google üzerinden girildiği zaman başka web sitelere yönlendiren virüsler bulaşabilmektedir. Bu durumda web sitesinin adresini adres çubuğunuza yazdığınız zaman yönlendirme gerçekleşmeyebilir, bazen arada sırada yönlenme gerçekleşebilir. Kullanıcının durumu anlamaması için admin girişi yaptığınız zaman bu yönlendirme gerçekleşmeyecektir. Dışarıdan bir sürü url web sitenize eklenip Google aramalarda olmaması gereken url karşınıza çıkabilir.
Virüslü dosyaları tespit etmek ve silmek için Wordfence plugini ni indiriyoruz.
Wordfence plugin’ini yükledikten sonra etkinleştirip lisans anahtarımızı ediniyoruz.
GET YOUR WORDFENCE LICENCE butonuna tıklayarak Wordfence plugin’inin web sitesine yönleniyoruz.
Get a Free Licence butonuna tıklıyoruz.
I’m OK waiting 30 days for protection from new threats linkine tıklıyoruz.
Email adresimizi wordpress@kurgunet.com olarak giriyoruz. Plugin düzenli mail göndermektedir bu sebeple kendi mail adresinizi yazmayınız. Bir mail adresi ile birden çok anahtar alınabilir bu sebeple hep wordpress@ mail adresini kullanabilirsiniz.
Register butonuna bastıktan sonra wordpress@kurgunet.com mail adresine bir onay linki gönderilecektir. Bu linke tıklayarak aktivasyonu gerçekleştirebilirsiniz.
WordPress@kurgunet.com mail adresimize gelen kurulum mailinde Install My License Automatically butonuna tıklayarak kurulumu tamamlıyoruz.
Ardından virüs taraması yapmaya hazırız.
Wordfence > Tarama > YENİ TARAMA BAŞLAT yolu ile FTP dosyalarımızın virüs taramasını başlatıyoruz.
Tarama tamamlandıktan sonra şüpheli dosyaların listesi aşağıdaki alanda belirmektedir. Dosyaları direkt olarak silmeyiniz. Tek tek kontrol sağlayıp sadece virüslü olan kodları temizlemeniz gerekmektedir. Bazı dosyalar tamamen virüs tarafından üretilmiş de olabiliyor, bu durumda dosyayı direkt olarak silebilirsiniz.
Virüs taraması ve temizliğinden önce hızlı bir şekilde ana sayfanın başka sitelere yönlendirmesini iptal etmek için
1. FTP root dosyasında bulunan .htaccess ve index.php dosyalarını kontrol edip zararlı kodları silebilirsiniz. Bu dosyaları kontrol ettiğinizde fark edilir bir zararlı yazılım bulamayabilirsiniz, virüs bulaşmamış bir web sitenin .htaccess ve index.php dosyaları ile karşılaştırma yapabilirsiniz. Bu dosyalarda her web sitesinde aynı kodu içermektedir.
2. /wp-content/plugins yolunda bulunan plugin dosyaları arasında yüklememiş olduğunuz plugin dosyaları mevcut olabilir. Bunları direk silebilirsiniz.
3. WordPress admin panelinde Users(Kullanıcılar) sekmesinde 2. bir user eklenmiş olabilir. Bu user’ı direk silebilirsiniz.
4. Sitemap.xml dosyasını kontrol ediniz. Web sitenizde bulunmayan sayfalar kayıtlı ise bu sayfaları silebilirsiniz.
Google’ da site:alanadi.com diye arattığınızda spam url ler mevcut ise veya meta title’lar Japonca ise:
1. Öncelikle virüsleri temizleyin.
2. Sitemap.xml ‘de spam URL olup olmadığını kontrol edin, varsa silin.
3. Spam URL’leri tek tek Search Console üzerinden kaldırın
4. Meta title problemi var ise tüm siteyi Search Console üzerinden Google aramalardan kaldırın.
5. Bir kaç gün sonra Search Console üzerinden kaldırma isteğini iptal edin.
6. Tekrar index’lenince kontrol sağlayıp spam URL var ise Search Console üzerinden kaldırın.
Bu durumun düzelmesi 2-3 hafta kadar sürebilmektedir. Her gün kontrol sağlamanız gerekmektedir.
Bu web sitesi, en iyi deneyimi sağlamak için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi için lütfen Gizlilik Politikamızı okuyun.