Bu yazımda, yatırımcıların göz önünde bulundurmaları gereken olmazsa olmaz temel ilkeleri detaylara girmeden ele alıyorum. Stratejileri zihninizi teknik detaylarla karıştırmadan sizi aydınlatacağım.
E-Ticaret sitesi kurma fikrindesiniz. Ama nasıl başlayacağım?
- Sanal mağazanızı açtıktan sonra sitenizin kesintisiz bir şekilde çalışması ve alınacak destek için profesyonel bir internet çözümleri firması ile sözleşme yapmanız gerekmektedir. Karar verdikten sonra en az 2-3 yıl onlarla çalışılacağınızı göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. “Dereyi geçerken at değiştirilmez.” Sözünü hatırlatmak isterim.
- Yapımcı firma sizin için bir okul gibi olacaktır. Yıllardır öğrendiğiniz ve uyguladığınız klasik ticaret kurallarını bir çoğunu bir kenara bırakıp 30 yaş altı gençlerden elektronik ticaretin inceliklerini öğreneceksiniz.
- Sözleşme yaparken, e-ticaret konularında uzman bir kişiyi ya da alışveriş sitesi sahibi olan bir tanıdığınızı yanınıza oturtmaya önem veriniz.
- Sanal mağazanın iş yapabilir konuma gelmesi zaman alacaktır. Bu konuda ne kadar sabır ve dayanıklılık göstereceğinizi daha başlamadan önce hesap etmeniz gerekmektedir. Hazır Web Sitesi ile yapılmış sanal mağazanız açıldıktan sonra siparişler yüzünden siteniz çökecek hayaliyle kolları sıvamayın.
İnternet üzerinden satış yapmanın temel ilkeleri
- Müşterilerin sitenizden alışveriş yapmayı tercih etmesi için önemli sebep ve avantajlarını sitenizden yakalamış olması gerekmektedir. Daha kaliteli ürün, bol seçenek, stok garantisi ve tabiki de düşük fiyat tüketicilerin direk sitenizde yoğunlaşmasına sebep olacaktır.
- Sergilenecek ürün fotoğraflarının profesyonel stüdyolarda çekilmiş olması ürünün uzak mesafeden satılması açısından fevkalade önem arz eder.
- Yatırımcıların çoğunlukla önem vermedikleri bir ödevi var. Ürün özellikleri ve detaylı açıklamalarının nitelikli bir şekilde hazırlanmamasıdır.
- Güven! Kredi kartı kullanılarak sitenizden ürün satın alınması için güven tesis etmek esastır. Sitenizin grafik tasarımı, çizgisi, kurgusu, duruşu ve yer verdiği sipariş prensipleri açısından kusursuz bir iskelete sahip olması gerekmektedir.
Alışveriş sitemiz açıldı. Ama satış yok!
E-ticaret sitenizi yapan internet teknolojileri firması cadde üzerinde mağazanızı dekore edip açan mimar gibidir. Mağazanız açıldıktan sonra karlılık olmadığı için, mimarınız yerine diğer etkenlere yoğunlaşacağınızdan eminim. Tabi, teknik sebepleri hariç tutuyorum. İşte bu bağlamda temel ilkeleri sıralayalım.
- Caddede veya AVM’ de yer alan bir mağazanın vitrini ne kadar önemli ise, sanal mağaza ana sayfasında yer alan ürün, kampanya ve spot mesajlar o kadar önemlidir. Ana sayfa sürekli güncellenmeli ve müşteriyi içeriye çekecek nedenlere sahip olmalıdır. Kısaca kışkırtıcı olmalıdır.
- Alışveriş sitenizin bilinirliğini arttırmak için konusunda ayrı ayrı uzmanlaşmış firmalarla çalışmanız ayrıca önemlidir. Kabul etseniz de etmeseniz de bu işin en meşakkatli, masraflı ve zaman alıcı mesaisini teşkil edecektir. Maalesef, müşterinin mağazanıza girmesini beklemek gibi pasif bir eylem değildir. Sürekli, İnternet dünyasında kapı kapı insanların karşısına çıkmanızı gerektiren bitmeyen bir koşuşturmacadır. Balon şişirmeye benzer. Şişirmeyi durdurduğunuz zaman, hızla sönecektir. Gelin bu faaliyetleri tek tek sıralayalım.
- Sosyal medya faaliyetleri yapmak.
- Doğru kitlenize toplu e-bültenler ve SMS’ ler göndermek.
- Arama motorlarına ve sosyal medya sitelerine reklam vermek.
- Popüler sitelere reklamlar vermek.
- SEO çalışması ile sitenizin arama motorlarında üst sıralara çıkarılmasını sağlamak.
- Rakip takibi yapmak.
Umarım yukarıda basit bir dille kaleme aldığım yazım sizin için faydalı olmuştur. E-Ticaret konusunda başarı için yukaarıda belirtilen her madde başlı başına derin çalışmaları ve üzerinde yoğunlaşmayı gerektirmektedir.